Parga

Parga – En pärla på fastlandet

Bussen skumpar fram från flygplatsen. Plötsligt ser det ut som om bergen delar sig och en spricka syns. Där, på andra sidan, väntar Parga – en charmigt romantisk kuststad på det grekiska fastlandet. Vi befinner oss i nordvästra Grekland invid Joniska havet. Tvärs över det klara vattnet ligger södra Italiens kust.

Sett från havet påminner Parga om en grekisk amfiteater. Torget och hamnen kantas av butiker, restauranger och kaféer. De pastellfärgade husen klättrar uppför ett berg vars klippor störtar rakt ner i det turkosblå havet. På andra sidan berget ligger den kilometerlånga grovkorniga sandstranden Valtos. Längs kajen flanerar bybor och turister sida vid sida – och Parga är faktiskt ett attraktivt resmål även för grekerna själva.

Lugn och avstressande miljö

Hit kommer inga stora kryssningsfartyg med turister som väller av på förmiddagen och som försvinner lika fort när eftermiddagen går mot kväll. Här finns inte några dygnet-runt-öppna 7-Elevenbutiker, inga internationella snabbmatskedjor eller nattöppna klubbar med dunkande musik.

Mer information om resor till Parga

Till Parga kommer man för att ha det lugnt och skönt – och för att ta del av det grekiska vardagslivet så gott det går. Det tar någon timme att promenera runt i den lilla staden – och redan efter några dagar nickar man igenkännande mot invånarna som är så artiga mot alla.

gata i Parga

Det räcker med att halvt dygn i Parga för att ha varvat ner – och ytterligare ett halvt för att vara helt inne i den där härliga semesterlunken. Tiden släpar sig långsamt fram i skuggan efter lunch och stress är ett okvädningsord.

Tiden släpar sig långsamt fram i skuggan efter lunch och stress är ett okvädningsord

Egentligen är Parga en by snarare än en stad och tur är kanske det, ty de vindlande gränderna är lätta att gå vilse i. Inte minst eftersom de prunkande balkongerna med sina klätterväxter och pelargoner är så förvillande lika. Dofterna av jasmin, lavendel och cypress blandas med oset från tavernornas grillade souvlakispett.

När solen har sjunkit ner i Joniska havet bildar cikadornas gnissel en kuliss över torg och gränder. Det dukas upp på serveringarna i hamnen. Visst finns det inkastare även här, men de är resonabla och inte alls så påträngande som på vissa andra turistorter. Katterna stryker runt borden i hopp om att någon fiskbit ska ramla ner till dem. För fisk bör ätas här. Bara någon timme efter att fiskebåten kommit in till land efter sitt dagsverke kan man få sin grillade och lätt kryddade Red Mule på tallriken.

Favorit bland både skandinaver och greker

Parga känns som en väl bevarad hemlighet och nämns sällan i samma sammanhang som de mer kända, grekiska turistmålen. Men redan sedan medeltiden har staden, som i dag har cirka 3 000 fasta invånare, fått besökare. Först kom de från Venedig med sina skepp och kanoner – senare har fransmän, ryssar, britter och turkar varit här och härjat och styrt.

Men redan sedan medeltiden har staden, som i dag har cirka 3 000 fasta invånare, fått besökare

Nu är det mest vänligt inställda skandinaver och greker som gästar, och småskaligheten med familjeägda hotell i stället för större komplex är något som tilltalar många.

parga

Sevärdheterna – eller de där ”måstena” – är befriande få: Olivoljemuseet kan besökas, likaså den venetianska borgen som spanar ut över Parga från bergstoppen. En dagsutflykt med båt till småöarna Paxos och Antipaxos (där Den blå lagunen spelades in) är också att rekommendera.

Vid en veckas vistelse går det att variera stränder varje dag; det finns två små inne i Parga och några större en bit utanför. Vissa erbjuder sandstrand, andra klippbad.

Se Airtours bästa priser på resor till Parga

När kyparen Spiros dukar av arbetspassets sista tallrikar från en av tavernorna i hamnen håller de envisa cikadorna fortfarande på. Familjerna har gått hem för längesen, kvar sitter bara några par. De mätta katterna har dragit sig tillbaka. Några mopeder knattrar i den varma kvällen som håller på att övergå i natt, ett rop studsar i en gränd, något glas klirrar från en balkong. En stjärna lyser starkt bortåt Samarkand och kastar lite ljus i det ljuva, ljumma havet. Det är dags för Parga att sova några timmar. Det väntar en ny slö dag i morgon.

Läs mer om resor till Parga