bröd med oliver och fetaost

Grekisk mat – på semestern och hemma!

Grekisk mat hör till den allra bästa medelhavsmaten. Här låter man råvarorna stå i centrum och mycket av det som serveras är producerat av lokala råvaror. Därför har maten på varje grekisk ö sin egen karaktär. Delar av det grekiska köket har vi svenskar verkligen tagit till våra hjärtan och med hem till Sverige. Andra maträtter, som är beroende av råvaror som är vanligare i Grekland, kan du bara njuta av fullt ut på plats!

grekisk sallad

Den mest kända grekiska maten

En del av den grekiska maten är du nog redan bekant med. Grekisk sallad med fetaost och oliver, souvlaki, gyros, tzatziki, moussaka och vinbladsdolmar är favoriter som letat sig upp till våra breddgrader och lika gärna serveras hemma vid köksbordet som på kvarterskrogen eller på fina restauranger med grekisk inriktning.

Grekisk mat att prova på semestern

När du är i Grekland ska du självklart smaka den autentiska versionen av souvlaki, gyros eller andra favoriter från det grekiska köket. Tillsammans med lokalt producerat öl eller vin blir de till en helt ny upplevelse i den varma sommarkvällen.

Halloumi och fetaost kan du få tag på även i Sverige, så prova i stället saganaki, en getost som oftast smakar gudomligt som stekt. Den ska du helst äta helt nytillagad direkt från pannan med pressad citron och kanske en liten sallad. Passar bra som förrätt eller meze. Kalamares, friterade bläckfiskringar, ska naturligtvis tillagas från färsk fångst och är svårt att få tag i hemmavid. Passa på att äta ditt lystmäte på semestern!

I Grekland har varje ö en egen mattradition som bygger på vilka råvaror man haft tillgång till och vilka influenser man fått utifrån genom historien. På vissa öar står fisk och skaldjur i centrum, på andra håll är lamm- eller getkött de stora favoriterna. Reser du till Rhodos måste du prova dolmar lindade med blad från cyklamen eller en efterrätt tillagad på blommans rotknölar. Överallt kan du hitta goda, vegetariska rätter!

olivträd i grekland

Korfu: Unika grekiska smaker

Korfus medelhavsklimat ger utmärkta förutsättningar för att odla oliver, vin och citrusfrukter. Korfu är känt för sin utmärkta olivolja som används både i matlagning, bakning och till tvåltillverkning.

Maten på Korfu har tydliga italienska influenser. Öns mest kända rätt är pastisada, en köttgryta som serveras med pasta. Den äter lokalbefolkningen ofta som söndagsmiddag. Andra typiska Korfu-rätter är Sofrito, en köttgryta med vit sås som serveras till potatismos eller ris och svavoro, små fiskar som marinerats i en blandning av vitlök, rosmarin och vinäger.

Bourthete lagas på drakhuvudfisken och serveras med en kryddig sås. Drakhuvudfisken har ett spektakulärt utseende och har fått sitt namn på grund av de stora gifttaggar som sitter på dess huvud. Själva köttet är inte det minsta giftigt så du kan tryggt låta barnen äta ”vattendrake”.

Mer om maten på Korfu >

Resor till Korfu >

sniglar

Kreta: Grekisk mat med tradition

Två av de mest typiska maträtterna från Kreta är choclioi, stekta sniglar och tsigariasto, en lammgryta kryddad med örter och vin. Ostpajer som kalitsounia och honungsdoppade kakor hör också till specialiteterna.

Fisk och skaldjur spelar också en stor roll i det kretenska köket. Här kan du till exempel äta en sjöborre-sallad, medan den som är mindre modig njuter av en smakrik fisksoppa. Prova gärna ett lokalt producerat vin till!

Mer om maten på Kreta >

Resor till Kreta >

Rhodos: Traditionell mat och nya trender

Rhodos mattradition har influenser från Asien, Afrika och Europa vilket gör maten här varierad och man införlivar gärna nya trender i sin matlagning. Couscous, pasta och äggnudlar är stapelvaror i lokalbefolkningens skafferier, liksom lokalt odlade grönsaker och vilt växande örter.

Bland typiska maträtter från Rhodos hittar vi pitaroudia, en slags friterade kikärtsbiffar med lök, tomat och kummin, fyllda paprikor och spetzofai som är en korv tillagad tillsammans med paprika och lök.

På Rhodos serverar man gärna getkött eller kyckling i olika grytor, tillsammans med bönor eller pasta. Cyklamen, kamilakia, förekommer rikligt på ön och blommans blad använder invånarna ofta i stället för vinblad för att göra risfyllda dolmar. Man använder till och med blommans rotknölar i matlagningen, i söt dessert som kryddats med muskot. Här finns mycket att upptäcka för den matintresserade!

Mer om maten på Rhodos >

Resor till Rhodos >

Skiathos: Fisk och skaldjur

Maten på Skiathos domineras av fisk och skaldjursrätter där de kombineras med odlade grönsaker och vilt växande örter, horta, till smakrika rätter. Fisk av olika sorter serveras gärna grillad eller i soppa eller grytor. Skaldjur serverar man gärna tillsammans med grönsaker som sallad, zucchini och örter från bergen. Till det får du ofta smakrika såser av olika slag.

När du är på Skiathos ska du inte heller missa att smaka tiropita som är en spiralformad paj gjord på fårost och aspro som är en dessert gjord på hackad mandel, sirap och citron. Mums!

Mer om maten på Skiathos >

Resor till Skiathos >

grekiskt bakverk med honung

Skopelos: Traditionell grekisk mat – med en twist

Skopelos är känt för sina plommonodlingar och här använder man plommon som en ingrediens i allt från köttgrytor till kakor och desserter. På ön föder man upp getter, får och grisar vars kött används i många maträtter. Getost och fårost är också en viktig del i Skopelos mattradition.

Grillad eller ugnsbakad hummer är en paradrätt på Skopelos. Här serverar man den gärna med orzo, pasta i form av riskorn. Havsabborre, torsk, sjöborrar och havstulpaner ingår också i några av Skopelos mest kända maträtter.

Hortopita är en ört- och grönsakspaj som är ett gott vegetariskt alternativ. Ofta använder man spenat som bas i fyllningen. Efterrätterna baseras gärna på plommon, mandlar, honung och sirap – ibland i riktigt söta kombinationer. Älskar du söta efterrätter är Skopelos stället för dig!

Resor till Skopelos >

Grekiskt bakverk

Barnens favoriter i det grekiska köket

I Grekland är det lätt att hitta mat som passar barn. Du behöver inte välja ett hotell med all inclusive och turistanpassad buffé. Köttbullar finns till exempel också i Grekland! Stekt, friterad eller ugnsbakad potatis och sötpotatis passar utmärkt till. Souvlaki brukar också vara populärt hos barnen, medan grillade grönsaker, pajer och olika grönsaksbiffar är ett bra sätt att testa lite nyare smaker.

Det grekiska köket innehåller också en mängd sötare bakverk varav en del lika gärna äts som meze som till efterrätt.

grekisk meze

Grekisk mat för vegetarianer

Vegetarisk mat finns på alla hotell i Grekland, men även ute på lokala restauranger är det enkelt att hitta vegetariska alternativ. Det grekiska köket är varierat och mindre fokuserat på kött och fisk som huvudnummer i måltiden jämfört med vi är vana vid i Sverige. Väljer du en restaurang som serverar meze, smårätter, finns ofta många olika vegetariska alternativ som gör måltiden både varierad och fullödig.

Typiska grekiska rätter som också råkar vara vegetariska är till exempel paprika med ris- och grönsaksfyllning, vinbladsdolmar, spenatpaj, pumpasoppa, zucchinibiffar och pitaroudia som är en slags kikärtsbiffar med lök, tomat och kummin.

Drycker som passar den grekiska maten

Även om du älskar franska eller italienska viner, tjeckisk eller tysk öl, så bör du ge de lokala grekiska alternativen en chans. Inte bara får du mer för pengarna, den lokala maten och de lokala dryckerna har ju utvecklats och anpassas genom decennier och århundraden för att passa varandra. Fråga gärna på restaurangen vad de rekommenderar till de olika rätterna.

Ouzo är Greklands berömda aniskryddade starksprit och den går faktiskt också att ha som måltidsdryck till vissa maträtter, även om det vanliga är att ha den som bas i diverse drinkar och cocktails.

Nästan varje ö i den grekiska övärlden har sina egna viner och egna varianter av destillerad sprit. Din resa kommer bli mer upplevelserik om du vågar testa några av dem!

Grekisk mat med Aten i bakgrunden