Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Aruba Aruba

Om Aruba

Aruba är 32 km lång och 10 km bred med ca 108 000 invånare, där 96 olika nationaliteter är representerade. Huvudstaden heter Oranjestad och ligger på öns östra kust. Aruba tillhör ABC- öarna där Aruba, Bonaire och Curacao ingår och är den minsta utav de tre. Aruba tillhör Nederländerna och ligger norr om Venezuelas kust.

Ta sig till Aruba

Flyget landar på Queen Beatrix International Airport som ligger strax söder om huvudstaden Oranjestad och 10 kilometer från Palm Beach. Utanför flygplatsen finns busshållplats för lokalbussen, Arubus. Taxi från flygplatsen till hotellen i Orangestad kostar ca 200 kr och till Palm Beach och Eagle Beach kostar det ca 280 kr. Priset är för max 5 passagerare med en väska var, annars kan en tilläggsavgift tillkomma. Privat transfer kan även bokas i samband med att du bokar din resa.

Att ta sig runt

Det går snabbt och är enkelt att ta sig runt på Aruba. Lokalbussar går var 15:e minut mellan Orangestad och hotellområdena vid stränderna. Ett dagspass kostar ca 100 kr för en dag med obegränsade resor. Taxibilarna kör inte på taxameter utan har fasta priser med minimibelopp på ca 60 kr. Barn under två åker gratis. På nätter, söndagar och helgdagar tillkommer en extra avgift. Här finns gott om hyrbilsfirmor om du vill vara mer fri och bestämma turen själv. Spårvagn går i Oranjestad.

Nöjen

Det är havet och stränderna som är de egentliga sevärdheterna på Aruba. Hyr man bil kan man ta sig till Arikok Park som är Arubas nationalpark, här kan man se vilda iguanas, ödlor, åsnor och tropiska fåglar. Här finns även en naturlig bassäng du kan bada i efter en skön dags vandring. Butterfly farm och California Lighthouse på öns nordvästra spets är även de väl värda ett besök. Du kan spela golf, dyka, rida och åka på jeepsafari. Den bästa shoppingen på Aruba finns i huvudstaden Oranjestad men shoppingmalls finns även i Palm Beach. Centrum av Oranjestad hittar du nära hamnen där de stora kryssningsfartygen kommer in. Här finns flera malls men även märkesbutiker, juvelerare och loppmarknad. Priserna är ungefär som i Sverige. Det som man kan fynda här är smycken, hantverk och Aloe Vera produkter. Även restaurangutbudet och nattlivet är som mest utbrett i Oranjestad och Palm Beach. Många bra högklassiga restauranger och mycket fisk och skaldjur men även bra lokala ställen. Barer, klubbar, jazz och elva kasinon.

Stränder

Kritvita långgrunda sandstränder med turkosblått vatten finns längs hela västkusten. Den västra sidan är lugnare än den östra som har karga klippor och höga vågor. Men även längs östkusten finns små skyddade badvikar med denna underbara ljusa korallsand. Längst upp i norr ligger Arashi Beach som är en populär strand att snorkla vid. Här finns inga faciliteter och stranden är populär bland lokalbefolkningen. Även Malmok Beach är populär för snorkling med klart vatten. Hadicurari Beach är surfarnas strand. Palm Beach vid High Rise har gott om strand- och vattenaktiviteter. Här finns många höga hotell, restauranger, barer och klubbar. Solstolar och parasoller som tillhör hotellen får du använda gratis som gäst på hotellet. På södra sidan ligger ett rev där du kan snorkla. Söder om Palm Beach hittar du fantastiska Eagle Beach, utnämnd som en av världens vackraste stränder. Området kallas Low Rise då hotellen här är mycket lägre och ligger på andra sidan vägen från stranden. Lugnare än sin granne och stranden är vit, bred och sval, en karibisk dröm. Druif Beach och Renaissance är de stränder som ligger närmast Oranjestad men även vackra Mangel Halto med sin Mangroveskog och picknickvänliga strand. Längst ner på sydvästkusten ligger Baby Beach, i en skyddad lagun med lugnt vatten, perfekt för barnfamiljer. Här kan man även hyra UV-tält på stranden.

Barnvänligt

Aruba är barnvänligt. Många stränder är långgrunda med lugnt vatten, Baby Beach är den mest kända där du även kan hyra UV-tält. Blöjor och barnmat finns i de stora mataffärerna och apotek. De flesta större hotell har barnklubbar, barnstolar och spjälsäng, vissa hotell har åldersgräns, se respektive hotell. Vattnet från kranen går att dricka.

Pass & visum - Aruba

Svenska medborgare behöver inget visum för inresa till Aruba. Passet ska vara giltigt hela vistelsen och en returbiljett krävs. Amerikanska myndigheter kräver att alla flygbolag som flyger till USA eller genom amerikanskt luftrum lämnar in vissa uppgifter (secure flight) om passagerarna som fullständigt namn (samma som i passet), kön och födelsedatum. Dessa uppgifter ska registreras hos flygbolaget senast 8 dagar innan avresa. Flygbolagens regler varierar och vissa flygbolag tar uppgifterna från bokningen medan andra kräver att de fylls i på deras hemsida. Kontrollera vad som gäller din resa på flygbolagets hemsida. För frågor gällande pass och visum kontakta nederländska ambassaden 08-566 933 00.

Hälsa & vaccinationer - Aruba

Vi rekommenderar alla resenärer att vara vaccinerade mot hepatit A och B. För resor till Aruba krävs vanligen inga speciella vaccinationer, undantag kan förekomma. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning. Rekommendationerna och kraven varierar beroende på vem du är och hur du ska resa. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För att skydda dig mot mygg och andra insekter rekommenderar vi myggmedel samt ljus klädsel med långa ärmar och ben.

Snabbfakta – Aruba

  • Valuta: Arubansk florin (AWG)
  • Språk: Nederländska och papiamento
  • Elektricitet: 110 V. Adapter behövs.
  • Tidsskillnad: -5 timmar vintertid och -6 timmar sommartid

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!